BARDZO MŁODY patriota - TŁO plakatu

Powiatowy Konkurs Wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim

Szkoła Podstawowa nr 2 z oddziałami sportowymi im. Marii Konopnickiej zaprasza uczniów szkół podstawowych i gimnazjalistów powiatu szamotulskiego do udziału w Powiatowym Konkursie Wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim.

Uczestnicząc w konkursie dzieci i młodzież mają okazję do kształtowanie swej  tożsamości regionalnej oraz poczucia więzi z regionem. Konkurs  przyczyni się do popularyzowania wiedzy historycznej o Powstaniu Wielkopolskim oraz o jego uczestnikach.

Konkurs składa się z dwóch etapów: szkolnego i finałowego (powiatowego). W poszczególnych szkołach odbywają się eliminacje w celu wyłonienia reprezentantów do udziału w dalszych etapach konkursu. Szkoły wyłaniają kandydatów do następnego etapu na podstawie samodzielnie przeprowadzanych eliminacji wewnętrznych obejmujących wiedzę z zakresu tematycznego konkursu. Każda szkoła może wytypować maksymalnie trzech uczniów z każdej kategorii wiekowej. Zgłoszeni uczniowie są automatycznie kwalifikowani do etapu powiatowego.

Zadania dostosowane są do wieku uczestników. Opracowany przez organizatorów test uwzględnia następujące zagadnienia:
-  dla uczniów szkół podstawowych klas IV – VI – wiadomości zawarte na stronie internetowej http://powstaniewielkopolskie.pl/ (zakładka: Historia Powstania);
-  dla uczniów klas VII i VIII oraz klas gimnazjalnych – wiadomości zawarte na stronie internetowej http://powstaniewielkopolskie.pl/ (zakładka: Historia Powstania) oraz w książce „1918. Powstanie Wielkopolskie. Zwycięski koniec najdłuższej wojny”, Giziński Jarosław, Warszawa 2008.bohaterowie PW.

 

Zgłoszenia prosimy przesyłać do dnia 8 listopada 2018 r.  na adres:

Szkoła Podstawowa nr 2 z oddziałami sportowymi
 im. Marii Konopnickiej w Szamotułach

ul. Kapłańska 18
64-500 Szamotuły

z dopiskiem: Powiatowy Konkurs wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim

lub przesyłają skan zgłoszenia na adres:
sp2szamotuly@wp.pl

Regulamin Powiatowego Konkursu Wiedzy o Powstaniu Wielkopolskim

Formularz zgłoszeniowy