pobierz.php

Dobre maniery podczas spożywania posiłków

Nasza szkoła może pochwalić się w tym roku szkolnym między innymi nową stołówką. Mała i ciasna,  mieszcząca się poprzednio obok świetlicy szkolnej, została zamieniona na przestronną, jasną, piękną  i nowoczesną. Na ten cel została zaadoptowana sala nr 15. Przeprowadzono w niej generalny remont.

Wraz z otwarciem nowej stołówki  rozpoczęliśmy projekt „KOLOROWA, ZDROWA SZKOŁA”, którego głównym celem jest propagowanie zdrowej żywności, zdrowego stylu życia oraz kultury spożywania posiłków.  Większa, funkcjonalna  stołówka  daje szersze możliwości stosowania zasad savoir-vivre, które są wyznacznikiem kultury osobistej człowieka. Istotnym jest, aby uczniowie naszej szkoły posiadali dobre maniery, a znajomość obowiązujących zwyczajów i form towarzyskich nie było im obca.

Renata Paczkowska

 

 

Zachowanie przy stole

(autor: Agnieszka Borowiecka)

To pytanie niesłychanie
dręczy panów, trapi panie,
wywołuje pot na czole:
jak zachować się przy stole?

Więc pozwolę sobie teraz
rady dać przydatne nieraz.
Pierwsza sprawa – jedz powoli,
małe kęsy – jak kto woli.

Druga rzecz – to już wyczuwasz -
nie mów wiele, gdy przeżuwasz.
Nie rozpychaj się łokciami,
nie garb się, nie jedz palcami.

Broń cię Panie  w uchu grzebać
czy przeciągać się lub ziewać.
Nie wypada też wśród tkliwych
snuć tematów obrzydliwych.

Ot i cała już nauka.
Dobrych porad zawsze szukaj,
nie chcesz przecież być nazwanym
typem hmm… nieokrzesanym.